D   o   d   á   m   e          V   á   m          s   í   l   u          n   a          d   a   l   š   í          c   e   s   t   u . . .

Konkrétní účinky jednotlivých potravin na zdraví člověka

Mrkev:

Pektin obsažený v mrkvi, zelí a bramborách na sebe váže až 80% těžkých kovů v těle a vylučuje je z organismu ven. To je důležitý poznatek pro osoby žijící a pracující v průmyslových aglomeracích. Tito by měli mít mrkev 4-5krát týdně.

V lidové medicíně se karotka používá proti nervozitě, astmatu, kožním onemocněním, při jaterních chorobách, žloutenkách, střevních zánětech.

Obsahuje mnoho vitamínů a jiných užitečných látek, z nichž nejvýznamnější jsou β-karoteny – dimery vitamínu A zodpovědné za červenou barvu kořene. Dále je bohatá na vlákniny a antioxidanty. Po chemické stránce byla podrobně prozkoumána a v jejím kořenu a semenech bylo nalezeno několik set různých chemických sloučenin.

Červená řepa:

obsahuje dostatek selenu a dalších minerálů, a tak se stává přímo zásobárnou přírodních látek prospěšných našemu tělu a též i bránících vzniku rakoviny.

Zbavuje mozek jedovatých kovů, například hliníku. Je kvalitním zdrojem kyseliny listové, vitamínu C a zejména draslíku, který upravuje srdeční činnost, udržuje normální krevní tlak a napomáhá správné činnosti nervové soustavy. Poskytuje tělu křemík, který posiluje kosti, cévy i kůži.
Kromě červeného barviva, které je důležitým antioxidantem, červená řepa obsahuje i vzácné stopové prvky rubidium a cezium.

Okurka salátová:

Obsahuje vitamíny, především C, B1 a B2 a bílkoviny a betakaroten. Významný je obsah draslíku, který pomáhá odvodňovat organismus. Okurky nám čistí zažívací ústrojí. Šťáva z okurek posiluje pružnost vlasů. Okurky působí kladně na krevní oběh a díky nízkému obsahu energie jsou vhodné nejen pro běžný jídelníček, ale i pro hubnutí.

Opékané brambory budeme zařazovat jako doplněk na jídelníček každý den. Je to z důvodu značné poptávky, kterou zajisté vyvolává jejich vynikající chuť i výživová hodnota.

Brambory

Běžné konzumní brambory obsahují přibližně 24 % sušiny, z toho zhruba 75 % tvoří škrob (amylosa a amylopektin cca v poměru 1:5) a okolo 2 % rozpustné cukry. Bílkoviny tvoří okolo 5–10 % sušiny a tuky okolo 0,4 % sušiny. Hlízy dále obsahují významná množství kyseliny citrónové, polyfenolů, minerálních látek (Mg, Fe, Zn, Cu, Mn, P, I, Ni, Ca, K aj.) a vitamínů C, B1, B2 a PP. Obsah vitamínu C kolísá v závislosti na době a způsobu uskladnění brambor a pohybuje se nejčastěji v rozmezí 9–25 mg/g.

ROBI maso:

je směs rostlinných bílkovin, která se podílem bílkovin, konzistencí, vzhledem a chutí vyrovná masu a může ho plně nahradit.

Robi maso je nízkoenergetický, mikrobiálně čistý, tepelně upravený polotovar, neobsahující žádné živočišné bílkoviny, tuky, cholesterol, sóju, glutamát, syntetická barviva a konzervanty. Má nízký obsah sacharidů, je snadno stravitelný a přitom nepostrádá důležité výživové látky. Složení aminokyselin samozřejmě odpovídá složení rostlinných bílkovin.

Jáhly

Jáhly, neboli loupané proso, byly kdysi velmi rozšířená potravina, která ale na dlouhou dobu zmizela z našich stolů. Jsou velmi prospěšné pro naše zdraví a rozhodně by měly navštěvovat rodinné stoly co nejčastěji.

Obsahují velké množství vitamínu B a lecitin. Z minerálů v ní najdeme hlavně vápník, železo, fosfor, draslík a křemík – z hlediska obsahu minerálů jsou výrazně bohatší než jiné obilniny. Mají také vysoký obsah bílkovin a sacharidů, které se postupně v těle uvolňují a díky tomu jsou schopné tělu dodávat energii delší dobu.

Asi nejzajímavější zdraví prospěšné látky, které zde najdeme jsou lecitin a křemík. Ten druhý je významný, protože se v potravinách příliš často nevyskytuje v dostatečném množství a naše tělo ho nutně potřebuje pro silné a zdravé vlasy, nehty, zuby a pokožku. Navíc zlepšuje pevnost našich kostí, jeho nedostatek může vyvolávat osteoporózu. A lecitin zase reguluje úroveň cholesterolu v krvi, snižuje tlak  a zlepšuje naši paměť, což by měli pozitivně  ocenit nejen starší lidé, ale například i všichni studenti.

Jáhly jsou ideální pro každého, kdo má problémy s trávicím systémem, játry, ledvinami nebo žlučníkem.  Navíc se doporučují všem, kteří se zotavují po nějakých náročnějších operacích. Mnohé lidi asi překvapí i fakt, že je to výtečná potravina pokud máme problémy s horními cestami dýchacími, čili bychom se jim měli věnovat v sychravějších a chladnějších měsících. Zvláště pokud nás trápí rýma, tak je dobré je zařadit do jídelníčku na celou dobu nemoci. Dosti často se stává, že jen díky této úpravě stravování se naše tělo dokáže zotavit (regulují vlhkost čímž působí na naše sliznice) a to i bez užívání antibiotik.

Jáhly také obsahují antioxidanty, díky čemu chrání naše tělo před volnými radikály, tudíž i před vznikem rakoviny.

Tofu

je hmota vyráběná srážením sójového mléka. Díky schopnosti přejmout chuť ostatních použitých přísad se tofu  používá ve slaných i sladkých jídlech. Vzhledem k vysokému obsahu bílkovin lze tofu velmi dobře použít jako alternativu k masu. bylinky.Jelikož je tofu nízkokalorický zdroj bílkovin, je ideální při snižování cholesterolu v krvi.

Brokolice

Je jednou z nejbohatších na proteiny, vápník, provitamin A (betakarotén) a vitamin C. Je bohatá i na draslík, ale chudá na sodík. Obsahuje antikarcinogenní siřičité fytochemikálie.Pro svůj nízký obsah kalorií a tuků a především pro optimální poměr sodíku a draslíku je brokolice velmi vhodnou potravinou pro lidi se srdečním selháním ve všech stadiích. Pomáhá při vylučování nadbytečných tekutin zadržovaných v organismu a usnadňuje činnost oběhové soustavy a srdce.

Sója

Na rozdíl od ostatních luštěnin, např. fazole nebo čočky, sója obsahuje až 20 % tuků. Díky tomu, že se v ní nacházejí převážně nenasycené mastné kyseliny, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Sto gramů sóji dodá tělu 50 % denní dávky vitaminu B1, B2 a 20 % denní dávky vitaminu B6 a E, což je mnohem více než v případě všech ostatních luštěnin. Na druhou stranu je chudá (kromě jejích klíčků) na vitamin C a vitaminu A obsahuje jen mizivé množství

Sója je bohatá i na minerály. Ve 100 g sóji se nachází až 16 mg železa, což je pětkrát více než v mase. Toto množství překračuje doporučenou denní dávku pro dospělého muže. I když je toto železo nehemové, tedy hůře vstřebatelné než hemové železo, které se nachází v mase, lze jeho absorpci zvýšit příjmem vitaminu C, který v dostatečném množství získáme z čerstvého ovoce a zeleniny.

Sója je dále bohatá na fosfor, hořčík, draslík a vápník, minerály, jichž je ve 100 g obsaženo takové množství, které téměř pokryje doporučenou denní dávku. K jejím dalším výhodám patří i to, že neobsahuje skoro žádný sodík, prvek, který způsobuje zadržování tekutiny v pojivových tkáních. Proto se doporučuje konzumovat ji při kardiovaskulárních chorobách.

Sója je též dobrým zdrojem důležitých stopových prvků, jako je měď, zinek a mangan.

Sója obsahuje 9 % vlákniny, z níž je velká část rozpustná. Tato vláknina podporuje vyprazdňování střev a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Cizrna

Díky svým významným terapeutickým vlastnostem je cizrna potravinou vhodnou pro lidi žijící v současném uspěchaném světě. Pomáhá snižovat cholesterol, předcházet zácpě a posilovat nervovou soustavu.

Cizrna dodává tělu mnoho energie (360 kcal/100 g) a je zdrojem nejdůležitějších živin (neobsahuje jen vitamin B12, který chybí ve všech druzích rostlinných potravin). Dokonce se v ní nachází i malé množství provitaminu A a vitaminu C a E. Ostatní živiny obsahuje v přiměřeném množství.

Cizrna dodává významné množství bílkovin, které je stejné nebo větší než v mase či vejcích, ale menší než u jiných luštěnin bohatých na proteiny, jako např. čočka, sója nebo fazole.

Cizrna je velmi bohatá na sacharidy, mezi nimiž je nejvíce zastoupen škrob. Ten se během trávení pomalu mění na glukózu, ale musí se dobře rozžvýkat a promísit se slinami.

Tuky jsou zastoupeny v cizrně podstatně více než u čočky nebo fazole, ale méně než u sóji. Většina z těchto tuků jsou polynenasycené.

Cizrna je dobrým zdrojem vitaminů B2 a B6 a také kyseliny listové, která se podílí na správné funkci nervové soustavy a snižování rizika infarktu myokardu. Sto gramů cizrny tělu dodá skoro trojnásobek DDD této živiny.

Z minerálů stojí za zmínku hlavně železo (téměř třikrát více než v mase), fosfor, draslík, hořčík (115 mg/100 g), vápník (105 mg/100 g) a zinek.

Cizrna obsahuje menší množství vysoce kvalitních (mononenasycených a polynenasycených) tuků, které pomáhají při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Vláknina cizrny zase zabraňuje jeho vstřebávání z jiných potravin (cizrna neobsahuje žádný cholesterol). Díky těmto vlastnostem se konzumací cizrny zlepšuje stav arterií a dá se jí předcházet arterioskleróze se všemi jejími projevy, včetně infarktu myokardu.

Pohanka:

Z hlediska nutriční hodnoty je pohanka zajímavá pro vyváženou skladbu aminokyselin. Celkem pohanka obsahuje 18 různých aminokyselin. Obsah lysinu - aminokyseliny, která hraje roli v prevenci aktivizace herpetických virů (původce oparů), je ve srovnání s ostatními obilninami 3-4 násobně vyšší.

Pohanka a její produkty obsahují 3,4-5,2% celkové vlákniny, přičemž asi 20-30% je rozpustných. Konzumace pohanky může mít pro obsah vlákniny důležitou úlohu v prevenci a léčení vysokého krevního tlaku a zvýšené hladiny cholesterolu.

Pohanka je důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu, manganu a jiných stopových prvků.

Z vitaminů jsou v plodech pohanky zastoupeny především vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C.

Velmi důležitým vitamínem v pohance je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem.

Pohanka je nejlepším přírodním zdrojem rutinu, který je důležitý pro cévní pružnost. Rutin v pohance výrazně zlepšuje nebo zastaví zhoršování stavu křečových žil na nohou. Rutin, quercetin a některé jiné polyfenoly mohou být v mírném množství potenciálními antikarcinogeny proti rakovině střeva a jiných orgánů. Fenolové sloučeniny můžou snižovat hladinu krevního cukru a lipidů a přispívat tak k hypocholesterolemickému účinku pohanky.

Pohanka je velmi vhodná k detoxikaci při těhotenství a jakékoliv autointoxikaci.

Je znám léčebný efekt pohanky při praskání žilek v oku a obličeji.

Pohanka je důležitá při žaludečních a dvanácterníkových vředech, střevních nádorech a stavech místního krvácení či při silné a dlouhé menstruaci.

Med a jeho léčivé účinky

med je oblíbený nejen jako sladká potravina, ale také jako přírodní lék, jehož užíváním je možné předcházet mnoha zdravotním obtížím nebo se lépe vypořádat s již probíhající nemocí. Med je zcela po právu považován za přírodní antibiotikum. Svým složením je schopen ničit bakterie a celkově posilovat obranyschopnost organismu. Pravidelná konzumace se tak na zdravotním stavu určitě projeví. Med může být prevencí i lékem rýmy, zánětu průdušek a horních cest dýchacích, chřipky, civilizačních chorob a dalších obtíží plynoucích z nezdravého životního stylu a uspěchanosti této doby. Med dokáže čistit tělo od toxinů a volných radikálů, které způsobují rychlé stárnutí buněk. Úspěšný je i při terapii kožních problémů, jako jsou vyrážky, rány, popáleniny, omrzliny, proleženiny a další. Med tak nachází své uplatnění i v kosmetice, často jsou výtažky z něj přidávány do pleťových masek, krémů, šamponů. Dokáže totiž pokožku vyživit, zvláčnit a rozjasnit.

Citron

je bohatým zdrojem vitamínu C neboli kyseliny askorbové, která posiluje obranyschopnost organismu. Dále podporuje tvorbu kolagenu, látky, která se podílí na stavbě pojivové tkáně a pomáhá při hojení nejrůznějších poranění. Citronová šťáva obsahuje karotenoidy, vitamíny skupiny B, pektiny, fosfor, draslík, sodík, dvojmocný vápník, dvojmocné železo a další stopové a minerální prvky. Citron především obsahuje takzvané flavonoidy, látky s antioxidačními vlastnostmi, které preventivně působí proti kardiovaskulárním chorobám a rakovinnému bujení. Ve žluté vrstvě citronové kůry se nachází silice, která se skládá z limonenu, citralu a citronelalu, dále obsahuje glykosid hesperidin, jenž blahodárně ovlivňuje prostupnost a křehkost krevních vlásečnic. Bílá vrstva citronové kůry je nazývána albedo a obsahuje především flavony, glykosidy a deriváty kumarinu. Citrony rovněž pomáhají odkyselovat organismus.

Citron posiluje imunitní systém a obranyschopnost, pomáhá při zažívání, zabraňuje krvácení z dásní, posiluje tepny, posiluje vlasy, nehty a pokožku, zvyšuje výkonnost, působí preventivně proti křečovým žilám.

Olivový olej extra virgine

Léčivé účinky olivového oleje uznával již Starý zákon, který radil mimo jiné jím očišťovat malomocné. Také Hippokrates jej doporučoval na léčení vředů. Pragmatičtí Angličané také znali jeho léčivou sílu a vždy prodávali olivový olej v lékárnách.

Olivový olej patří mezi pět zdraví nejprospěšnějších surovin na světě. Má celou řadu blahodárných a léčivých účinků na lidský organismus. Od účinné prevence proti rakovině, přes podporu metabolismu cukrů a tuků, až po ošetření popraskané kůže a jizev. Olivový olej je také mimo jiné součástí redukčních diet a jednou z jeho nejznámějších předností je snižování hladiny cholesterolu v krvi.

  • Podporuje metabolismus
  • Napomáhá trávení
  • Pomáhá při léčbě žaludečních onemocnění
  • Snižuje koncentraci žaludečních kyselin a tak brání vzniku a rozvoji žaludečních vředů
  • Podporuje funkci žlučníku a tvorbu žluče
  • Lze jím vyvolat vyloučení drobných až středně velkých žlučníkových kamenů
  • Koriguje hodnotu bilirubinu
  • Posiluje játra a zlepšuje vylučování škodlivých látek
  • Zlepšuje střevní mikroflóru
  • Bojuje proti zácpě
  • Má nižší energetickou hodnotu než máslo a jiné druhy oleje
  • Dává tělu energii a rychle zasytí
  • Zvyšuje citlivost na inzulín a pomáhá tak buňkám lépe získávat energii z cukrů
  • Napomáhá hubnutí a je vhodný při redukční dietě
  • Ideální pro diabetiky a různé druhy diet

Kurkuma: Léčivé účinky indického koření

 Kurkuma pochází z východní Indie a přezdívá se jí žlutý zázvor. Zázvoru je nejen podobná, ale je s ním také příbuzná. Navíc má ostrou a poněkud pálivou chuť. I proto se stala oblíbenou součástí především asijské a indické kuchyně. V obchodě můžete narazit především na kurkumu sušenou (drcené kořeny), méně často pak na kurkumu čerstvou.

Kurkuma obsahuje žluté barvivo kurkumin, které se využívá v potravinářství k dobarvování sýrů, cukrovinek, omáček i likérů. Nutno podotknout, že na rozdíl od chemických „éček“ není kurkumin zdraví škodlivý.

Kurkuma je našemu zdraví prospěšná. Již po staletí využívají lidé pozitivních účinků kurkumy na trávící soustavu, protože stimuluje funkci jater a žlučníku. I to je jeden z důvodů, proč je toto koření oblíbené. Kurkuma omezuje nadýmání a pomáhá při trávení tučných jídel. Lidové léčitelství využívá kurkumu při léčbě žlučníkových chorob. Kurkumou si mohou okořenit pokrmy i lidé s citlivým žaludkem, kterým nedělá ostatní koření (například pepř) dobře.

Kurkuma údajně působí i jako prevence rakoviny. Obsahuje totiž kukominoidy, které dávají kurkumě žlutý vzhled a jsou silnými antioxidanty, které pomáhají tělu bojovat proti volným radikálům. Vědecké výzkumy navíc potvrzují, že látky obsažené v kurkumě pomáhají regenerovat mozkové buňky. Kurkuma také posiluje paměť a zlepšuje kognitivní funkce mozku.

Kuskus

Kuskus v sobě obsahuje množství uhlohydrátů, vlákniny, bílkovin, vitamínů (B, E), dále vápník, železo a fosfor. Kromě toho obsahuje jen velmi malé množství tuku, takže ho můžeme bez problémů řadit mezi dietní a výživné pokrmy, které našemu tělu jen prospívají

Květák

Smažený květák je bohatý na tuk a při tepelné úpravě v horkém oleji se živiny z květáku vytrácejí.

Proto je u nás jeho úprava pouze v páře, nebo krátkým vařením.

Obsahuje:

Voda, bílkoviny, sacharidy, tuky, vláknina, železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, fluorid, měď, selen, mangan, omega 3 a omega 6 mastné nenasycené kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, betakaroten, lutein, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou

Účinky zdraví – květák

  • Silná podpora imunitního systému
  • Ochrana buněk před rakovinným bujením
  • Vychytávání volných radikálů
  • Účinná prevence před vznikem rakoviny
  • Podporuje správné trávení
  • Zlepšuje vyprazdňování
  • Detoxikace tlustého střeva
  • Podpora střevní mikroflóry
  • Urychluje metabolismus
  • Pročišťuje ledviny a močové cesty
  • Zabezpečuje pevné a zdravé kosti a klouby
  • Prevence Osteoporózy
  • Zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů
  • Prevence proti cukrovce

Nutriční hodnota – květák (100g)

KJ– 96,6 Kcal– 23  Bílkoviny– 2,3 g  Sacharidy– 3,8 g

Vláknina– 3,7 g  Tuk – 0,2 g Voda – 90 g

Květák obsahuje minerály – 100 g

Železo

0,6 mg

Zinek

0,45 mg

Vápník

24,5 mg

Fluorid

1,2 ug

Hořčík

16,7 mg

Měď

0,2 mg

Fosfor

47 mg

Mangan

0,3 mg

Draslík

310 mg

Selen

0,8 ug

Sodík

29,8 mg

Omega3 kyseliny

40 mg

Omega 6 kyseliny

13,5 mg

   

Květák obsahuje vitamíny – 100 g

Vitamin A

15 IU

Vitamin C

48 mg

Vitamin B1

0,2 mg

Vitamin E

0,2 mg

Vitamin B2

0,15 mg

Vitamin K

18 ug

Vitamin B3

0,65 mg

Betakaroten

10 ug

Vitamin B6

0,4 mg

Lutein

35 ug

Kyselina listová

62 ug

Kyselina pantotenová

0,9 mg

 Účinky hubnutí – květák

Květák je vhodnou zeleninou při hubnutí. Jeho nízká energetická hodnota zajistí snadné spálení této přijaté energie a podpoří spalování podkožního tuku. Během horkých letních dnů je květákové lehké jídlo vhodnou variantou na oběd nebo na večeři. Kromě jednoduššího hubnutí má i po zdravotní stránce pozitivní účinky. Obsahuje účinné látky, které pozitivně ovlivňují celý organismus

 Zázvor a jeho účinky

  • Antibakteriální a protizánětlivé účinky pomáhají především v chřipkovém období. Doporučujeme ho užívat i jako prevenci.
  • Je zdrojem vitamínů A, B, C, E a minerálů (sodíku, hořčíku, vápníku, železa, draslíku).
  • Pomáhá při žaludečních nevolnostech, plynatosti, pálení žáhy a usnadňuje trávení.
  • Povzbuzuje krevní oběh a prohřívá celé tělo.
  • Uklidňuje bolest hlavy a může předcházet i vzniku migrén.
  • Zmírňuje křeče po fyzické námaze.
  • Snižuje riziko infarktu, příznivě totiž působí na cévy a krevní tlak.

Hlíva ústřičná

Konzumace hlívy díky obsahu polysacharidickému beta 1,3 d-glukanu příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje odolnost proti infekcím, zvyšuje i tvorbu červených krvinek mimo kostní dřeň. Má i účinky proti zánětlivým onemocněním, virovým, bakteriálním a plísňovým chorobám, proti hemeroidům, ekzémům, při léčení popálenin atd.

Hlíva je přírodním zdrojem látek ze skupiny statinů. Studie prokázaly že hlíva obsahuje 0,4–2,7 % statinů v sušině.[1] Obsahuje i β-glukany, také terpeny, zejména pleurotin, který je antibiotickou a antitrombotickou látkou. V mnoha pokusech s konzumací sušené hlívy při dietě u zvířat byl zaznamenán úbytek cholesterolu.

Kde nás najdete

Motorest Lesní Albrechtice

„Rychlé občerstvovací depo“ na vašich cestách

č.p.53 Březová-Lesní Albrechtice

e-mail: fqf@email.cz
www.fqf.cz